כמה פעמים בשבוע מומלץ להתאמן ?
כמה פעמים בשבוע מומלץ להשתתף בפעילות גופנית חוגית?
טל בן עשר משתתף במגוון חוגים מידי יום, פעמיים בשבוע הוא בחוג סופרקידס, פעמיים בשבוע בכדור סל, פעמיים בשבוע בטניס, ופעם בשבוע בקפואירה, חוג הכדור סל מתקיים פעם בשבוע באותו יום של חוג הקפואירה.
מעבר לכך, טל רוכב על אופניים, רולר בליידס ומשחק כדור רגל עם חברים ועדיין מוצא זמן לטלוויזיה ומשחקי מחשב.
כפי שניתן לראות טל מאוד עסוק, הוא אוהב פעילות גופנית ושמח לכל ענף ספורט הנקרא בדרכו.
יואב בן 4 נוהג להתאמן בג'ודו אחת לשבוע, הוריו מקפידים בשאר ימות השבוע לצאת עימו לפחות לשעה מידי יום לפעילות חצר, רכיבה על קורקינט/אופניים, משחקי כדור ריצות בגן המשחקים, טיפוס על מתקנים וכו'.
הגר בת 6 החלה את הכשרתה הגופנית "הפורמאלית" אחת לשבוע בגיל שנתיים בחוג תנועה לגיל הרך, המשיכה בחוג התעמלות לילדים ועתה רוקדת בלט קלאסי 3 פעמים בשבוע.
ניתן לראות שהיקף העיסוק בפעילות גופנית שונה מילד לילד אך מה עדיף? התשובה אינה חד משמעית, יש מספר גורמים שיש לקחת בחשבון:
- גיל הילד – לילדים צעירים מגיל שנתיים מומלץ לעסוק בפעילות גופנית מונחית אחת לשבוע, (פרק הזמן המומלץ לפעילות מסוג זה ידון במאמר הבא) הנחיה זו נובעת ממספר סיבות:
א. ההורים מסיעים את הילד לחוג וזה לא קל יותר מפעם בשבוע בפרט אם יש עוד אחים/אחיות שגם אותם יש לנייד.
ב. אנו רוצים שהחוג יהיה מהנה ולא ייתפס על ידי הילד ו"הנהג" כעול, מינון של פעם בשבוע בעיקר בגילאים צעירים משאיר טעם של עוד.
ג. החיסרון הינו שאם מדובר בפעילות המשכית בה יש לזכור מיומנות משיעור אחד לשני (כמו במחול, ג'ודו, שחייה) אז הפסקה של שבוע בין השיעורים תגרור בהכרח קצב התקדמות איטי יותר, ו"עבודה" קשה יותר עבור המדריך.
- מצבו הגופני של הילד אף הוא משפיע על מינון הפעילות הגופנית השבועי המומלץ. ילד בעל קשיים מוטוריים, או ילד שלא נמצא הרבה בפעילות חופשית מחוץ לכותלי הבית יידרש להגיע לפעילות לפחות פעמיים בשבוע, לעיתים עדיף גם להוסיף מעבר ל"התעמלות בריאותית" גם חוג יותר מהנה ואז המינון עשוי להגיע גם לשלוש פעמים בשבוע ובקיץ (אם משלבים חוג שחייה) אף ליותר.
- סוגי הפעילות – קיימות פעילויות הישגיות כמו שחייה, טניס, כדור סל, כדור רגל בהם גם בגילאים צעירים מתאמנים הילדים שלוש, ארבע ואף חמש פעמים בשבוע. כל עוד הילד נהנה מהפעילות, והתכנים מועברים בצורה מקצועית תוך התייחסות לגיל הילד, לתזונה שלו, שעות שינה ומערך החיים הכללי (בית ספר, משפחה, חברים) אין מניעה לעיסוק ספורטיבי סמי-מקצועי בגיל צעיר.
- עיסוקים נוספים – ילד המבלה את שעות הפנאי שלו גם בשיעורי אנגלית, גם בנגינה על פסנתר וגם באימון כדור-סל לא יוכל בד"כ להקדיש יותר מפעמיים בשבוע לעיסוק הספורטיבי.
- תקציב – אצל רובנו תקציב החוגים מוגבל, לא כולם יכולים לאפשר לילדם 2-3 חוגים שונים מידי שבוע בעיקר כשיש יותר מילד אחד, המלצתי הינה לבחור לפחות חוג אחד של פעילות גופנית.
- רצון- בסופו של דבר, רצונו של הילד יקבע לאיזה חוג ילך, אם בכלל. אולם עלינו לזכור שכהורים ביכולתנו לעודד ולהשפיע, לא להתייאש במידה והילד לא רצה להיכנס לחוג התעמלות בניסיון ראשון, יש לנסות שנית ובשלב הבא אם לא הולך לנסות פעילות אחרת (גם על כך נרחיב באחד מהמאמרים הבאים).
מבחינה מדעית, מחקרים שנערכו על ילדים בגילאי 6-8 גילו כי עיסוק סדיר של שני אימונים בשבוע נותן את אותן תוצאות שנתן אימון סדיר של שלוש פעמים בשבוע מבחינת פרמטרים כמו שיפור בכוח בטן, שיפור בכוח רגליים וכו' (המחקר נערך במשך שלושה חודשים), המשמעות הינה שלא בהכרח כל המרבה הרי זה משובח.
לגבי ילדים צעירים גילאי 2-7 אימון של פעם בשבוע לעיתים עדיף על פעמיים בשבוע ובוודאי עדיף על חוסר פעילות.
התכנים המופיעים בדף זה נועדו לספק אינפורמציה כללית בלבד ואינם מהווים המלצה כלשהי.